Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidory zapiekane w całości, z orzechami, rodzynkami i fetą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 161
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 161
Składniki
30 minut • 4 porcje • 375 kcal/porcja • 3,5 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na patelni podpraż orzechy, około 5 minut.
Ułóż pomidory na blasze do pieczenia, nie za blisko siebie. Skrop oliwą, posyp rodzynkami, cząstkami cytryny pokrojonym chilli. Oderwij listki majeranku i posyp po wierzchu. Dodaj pokruszone listki laurowe i koperek.
Piecz 15-20 minut, aż pomidory puszczą sok. Przelej go do mniejszego garnka i chwilę podsmaż, żeby się zagęścił.
Przełóż pomidory na półmisek, skrop powstałym sosem. Dodaj orzechy i pokruszoną fetę. Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przystawkę możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki i odrobiną oliwy czosnkowej. Podawaj z chrupiącymi grzankami.Źródło: Olivia