Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomorska zapiekanka z kapusty z nutą pomarańczy"
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 826
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 826
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Pomarańczę sparz, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (ok. 100 ml). W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Połowę cebuli odłóż, do reszty dodaj cukier oraz kapustę. Podlej sokiem z pomarańczy i bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Tosty zrumień na suchej patelni, pokrusz. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę zostaw do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Orzechy grubo pokrój. Okruszki chleba wymieszaj z odłożoną cebulą, czosnkiem, skórką pomarańczową, orzechami i natką oraz połową sera. Posypkę przypraw do smaku pieprzem i ew. solą.
Podduszoną kapustę przypraw gałką muszkatołową. Przełóż do żaroodpornej formy. Rozłóż przygotowaną posypkę. Wierzch posyp pozostałym żółtym serem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj odłożonymi listkami natki.
ok. 1 godziny , 1 porcja 360 kcalŹródło: Tina