Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11246
Dodano: 05.06.2018
Odsłon: 896
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Masło i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy, przestudzić.
W misce utrzeć jajka z cukrem na jasną masę. Dodać otartą skórkę z cytryny z sokiem, zmiksować, dodać ostudzone rozpuszczone masło z czekoladą, zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Miskę z ciastem schłodzić w lodówce min.1,5 h.
Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki (użyłam łyżki do lodów) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze
i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec ok. 10-12 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem, nie piec za długo bo będą za twarde.
Wyjąć i ostudzić.
Im mocniej ciasto będzie schłodzone, tym bardziej ciastka popękają pod wpływem wysokiej temperatury.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 ciastek. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

szapoba 03 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciastka! Cudowne do herbaty i kawy. Na drugi dzień ciut obeschły, bo ich nie przykryłam , ale i tak były rewelacyjne. Za jednym zamachem zrobiłam te i popękane czekoladowe. Jedne i drugie doskonałe, ale wolę cytrynowe, bo lżejsze w smaku. Następnym razem muszę tylko pamiętać żeby robić mniejsze, bo mój dziwny piekarnik przypala spody nie dopiekając środka. Dziękuję za przepis, zdecydowanie będę do niego wracać. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz