Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1153

Dodano:

Odsłon: 2749

Pyszne, mocno czekoladowe i delikatne

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 45 g kakao dobrej jakości
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100 g cukru pudru do obtaczania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na puch, stopniowo ciągle miksując dodajemy po jednym jajku a następnie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. 

    Czekoladę siekamy i za pomocą szpatułki łączymy z ciastem. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godzin (najlepiej całą noc). 

  2. Z schłodzonego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce i schładzamy kolejne 2 godziny.

  3. Schłodzone kulki otaczamy w cukrze pudrze i układamy w ok 8 cm odstępach  na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.

    Upieczone ciastka studzimy na blaszce. 

    Gotowe możemy przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń