Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj pęknięcie ciasta traktujemy jako kulinarną porażkę, jednak tym razem jest to bardzo pożądana cecha. Popękane ciastka mają wilgotne wnętrze i chrupiące brzegi, o zbilansowanym smaku słodkości i cytrynowej świeżości. Wypróbuj koniecznie!
Polecam.
Odsłon: 1268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1667
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Polecam.
Odsłon: 1268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1667
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż blachę papierem od pieczenia. Odstaw.
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odstaw. W dużej misce ubij jajko z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj olej, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Dla podbicia koloru możesz dodać kroplę żółtego barwnika lub szczyptę kurkumy w proszku. Po czym partiami dodawaj suche składniki i wymieszaj całość na gładką masę. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny, a nawet całą noc do schłodzenia.
Po wyznaczonym czasie wyjmij ciasto z lodówki, nabieraj porcje ciasta łyżeczką, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obficie obtaczaj w cukrze pudrze. Możesz to nawet zrobić dwa razy. Po obtoczeniu lekko spłaszcz ciasteczko i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka lekko podrosną w czasie pieczenia). Wstaw blachę do pieca na ok. 13-15 minut i upiecz. Nie martw się, że ciastka wychodzą miękkie. Upieczone ciastka wyjmij z pieca, odczekaj 5-10 minut, a potem pozwól im wystygnąć na kratce, aby stwardniały. Podawaj od razu, a nadmiar przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.