Do góry

Desery Przepis na:

Portugalskie babeczki budyniowe

Portugalskie babeczki budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5961

Dodano:

Odsłon: 2008

Ten portugalski przysmak znany jest pod nazwa Pastéis de Belem, ale tylko w miejscu, gdzie jest produkowany wg. pierwotnej receptury. Kazda inna babeczka tego typu nosi nazwe Pastel de Nata i sklada sie z ciasta francuskiego, które jest wypelnione kremem budyniowym z zóltek, cukru, mleka i maki. Szybki, prosty i smaczny deser, który zachwyci kazdego.

Składniki

  • Składniki na 10 babeczek:
  • ¼ l mleka
  • ¼ l śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka organicznej cytryny
  • 4 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 50 g mąki
  • 1 opakowanie (250 g) ciasta francuskiego z masłem
  • masło do foremki
  • 1 mała porcja mrożonych malin
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Portugalskie babeczki budyniowe

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 200° C, przekroic laske wanilii i wyskrobac ziarenka.
    Przygotowac mase budyniowa: wlac mleko i smietane do rondelka i podgrzac, dodac wanilie, laske cynamonu i skórke z cytryny i gotowac przez 10 minut na malym ogniu. odstawic do ostygniecia i usunac przyprawy.
    Umiescic zóltka z cukrem w innym rondelku i mieszac trzepaczka w kapieli wodnej lub na plytce z malym ogniem az beda puszyste. Stopniowo dodawac smietane z mlekiem mieszajac tak dlugo, az powstanie gesty krem. Nie dopuscic do przegrzania masy, gdyz zakrzepnie.
    Nastepnie dodac make w malych porcjach i dobrze wymieszac. Odstawic do ostygniecia.
    Foremke do babeczek wysmarowac maslem, rozlozyc ciasto francuskie i wyciac okragle kawalki ciasta odrobine wieksze od srednicy foremek. Wlozyc ciasto do foremek, uformowac palcami tak aby ciasto wystawalo lekko z foremki i nakluc kazdy spód widelcem.
    Wlac krem dudyniowy do foremek i piec babeczki przez ok. 25-30 minut do momentu az masa budyniowa sie przyrumieni.

  2. Babeczki wyjac z foremek i ostudzic. Masa budyniowa opadnie troche w czasie pieczenia, ale to nie ma zadnego wplywu na smak babeczek.

  3. Oryginalne babeczki sa posypane cynamonem lub cukrem pudrem, smakuja równiez bez zadnych dodatków.
    Mozna tez dodac zblendowane mrozone maliny z odrobina cukru i soku z cytryny.

  4. Jesli interesuje kogos historia powstania portugalskich babeczek zapraszam na mojego bloga do sekcji "Geografia kulinarna".

    https://schnellundschmackhaft.blogspot.com/p/geografia-kulinarna.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń