Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten portugalski przysmak znany jest pod nazwa Pastéis de Belem, ale tylko w miejscu, gdzie jest produkowany wg. pierwotnej receptury. Kazda inna babeczka tego typu nosi nazwe Pastel de Nata i sklada sie z ciasta francuskiego, które jest wypelnione kremem budyniowym z zóltek, cukru, mleka i maki. Szybki, prosty i smaczny deser, który zachwyci kazdego.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5542
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12041
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5135
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1461
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5542
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12041
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5135
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1461
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 200° C, przekroic laske wanilii i wyskrobac ziarenka. Przygotowac mase budyniowa: wlac mleko i smietane do rondelka i podgrzac, dodac wanilie, laske cynamonu i skórke z cytryny i gotowac przez 10 minut na malym ogniu. odstawic do ostygniecia i usunac przyprawy. Umiescic zóltka z cukrem w innym rondelku i mieszac trzepaczka w kapieli wodnej lub na plytce z malym ogniem az beda puszyste. Stopniowo dodawac smietane z mlekiem mieszajac tak dlugo, az powstanie gesty krem. Nie dopuscic do przegrzania masy, gdyz zakrzepnie. Nastepnie dodac make w malych porcjach i dobrze wymieszac. Odstawic do ostygniecia. Foremke do babeczek wysmarowac maslem, rozlozyc ciasto francuskie i wyciac okragle kawalki ciasta odrobine wieksze od srednicy foremek. Wlozyc ciasto do foremek, uformowac palcami tak aby ciasto wystawalo lekko z foremki i nakluc kazdy spód widelcem. Wlac krem dudyniowy do foremek i piec babeczki przez ok. 25-30 minut do momentu az masa budyniowa sie przyrumieni.
Babeczki wyjac z foremek i ostudzic. Masa budyniowa opadnie troche w czasie pieczenia, ale to nie ma zadnego wplywu na smak babeczek.
Oryginalne babeczki sa posypane cynamonem lub cukrem pudrem, smakuja równiez bez zadnych dodatków. Mozna tez dodac zblendowane mrozone maliny z odrobina cukru i soku z cytryny.
Jesli interesuje kogos historia powstania portugalskich babeczek zapraszam na mojego bloga do sekcji "Geografia kulinarna". https://schnellundschmackhaft.blogspot.com/p/geografia-kulinarna.html