Do góry

Desery Przepis na:

Portugalskie ciasteczka

Portugalskie ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 7950

Dodano:

Odsłon: 1900

Chrupiące, pachnące cynamonem i cytryną. Polecam.

Składniki

  • 2 ciasta francuskie
  • ok. 1 szklanka mleka (250 ml.)
  • 30 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 żółtka dużych jaj
  • 1/3 skórki z jednej cytryny
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Portugalskie ciasteczka

Przygotowanie

  1. Z podanych składników upieczesz 20 ciastek.
    Do miski wsypać mąkę i połowę mleka, dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki.
    Pozostałą część mleka gotujemy ze skórką z cytryny i cynamonem.
    Do wody wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
    Masy z mleka mieszamy ze sobą, uprzednio usuwając skórkę z cytryny. Małym strumieniem wlewamy rozpuszczony z wodą cukier, cały czas mieszając. Kiedy masa ostygnie, wrzucamy żółtka, mieszamy.

    W między czasie nastawiamy piekarnik góra-dół do 220 *

    Ciasto francuskie kroimy w rulony, czyli nie rozwijamy go uprzednio, Na 20-24 kawałki. Ciastem wyklejamy silikonowe foremki do babeczek. Do środka wlewamy masę. Masa podczas pieczenia rośnie, więc należy zachować od góry miejsce.

    Ciasteczka pieczemy 17-18 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń