Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekretem dobrych drożdżówek jest idealne wyczucie proporcji pomiędzy puchatym ciastem a nadzieniem owocowym. Te porzeczanki pozwalają, aby w każdym ich kęsie znalazły się letnie owoce zanurzone w lekkim cieście drożdżowym.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego łyżkę cukru, 50 g mąki oraz drożdże, odstawiamy na kwadrans. W dużej misce Mieszamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz resztę cukru i wlewamy przygotowane wcześniej drożdże. ciasto wyrabiamy i stopniowo dolewamy olej. Gdy ciasto zacznie odchodzi od rąk będzie gotowe. Wtedy wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy na 12 kuleczek i jeszcze na 10 minut pozwalamy im wyrosnąć.
Porzeczkę mieszamy z cukrem i oprószamy mąką ziemniaczaną. Kulki ciasta rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy owoce a następnie dokładnie zlepiamy i miejsce zlepienia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do zrumienienia i studzimy.
Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny lub wodą. Oblewamy drożdżówki i zostawiamy na moment do obeschnięcia.