Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zauważyłem, że bardzo pokochaliście ciasta, więc waszym błaganiom musiałem ulec ;) Dzisiaj ciasto czekoladowe z mocnym akcentem owocowym :) Jedząc je, nie można się nie rozpłynąć :)
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34672
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3954
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34672
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3954
Składniki
Suche składniki przesiewamy i przekładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, rum i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łączymy z suchymi składnikami. Czekoladę roztapiamy w ciepłym mleku i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, ale również pozwalające się przelać do tortownicy. Pieczemy w 180 C przez 40 minut , przed końcem pieczenia, sprawdzić patyczkiem. Wyjąć i przestudzić. Podzielić na 2 lub 3 blaty całe ciasto. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę, jeżyny i porzeczkę myjemy, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do owoców. Przesiewamy przez sitko, pozbywając się pestek. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone,cukier puder i połowę frużeliny. Wszystko mieszamy. Czas na krem czekoladowy :) Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył! Na blat nakładamy frużelinę, biały krem, przekładamy kolejnym blatem i powtarzamy operację. Obkładamy czarnym kremem wokół i dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty. Schładzamy.