Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę zapomniane czerwone porzeczki i kasza manna fajne ciasto na ciepłe dni
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7786
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7786
Składniki
Wykonanie ciemnego ciasta: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodawać żółtka. Następnie zmieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąkę, budynie, sól i zneutralizowany sokiem z cytryny proszek do pieczenia) i nadal miksując dodawać po 1 łyżce do masy maślano-jajecznej. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) podzielić na 2 części, 1 schować do zamrażalnika, drugą wylepić spód dużej, kwadratowej blaszki (wcześniej jak zwykle, blaszkę natłuść i wysypać tartą bułką), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.
Wykonanie masy z kaszy manny: Białka z solą ubić na sztywno jak na bezy, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier i dalej ubijając, aż cukier całkiem się rozpuści. Ubite białka zmieszać ze śmietaną (już przy użyciu drewnianej łyżki, a nie miksera!), a następnie dosypać budyń i kaszkę. Gotową kaszkę wylać na wyjęte z lodówki ciasto i obsypać porzeczkami, a na wierzch pokruszyć ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec około godziny w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem Smacznego!!