Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowo- grysikowe ciasto

Porzeczkowo- grysikowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 187

Ciasto na szybko i tanio! Polecam, najlepsze na drugi dzień :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • Margaryna 45 dag
  • mąka pszenna Typ 500 90 dag
  • Cukier puder 18 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyzeczki
  • Amoniak 2 łyzeczki
  • śmietana 12% 3 łyżki
  • Jajo kurze 8 szt
  • Krem grysikowy:
  • Mleko 0,5 litra
  • Kasza manna 4 łyżki
  • Cukier 1 szkl
  • Margaryna 1 szt
  • Polewa orzechowa:
  • Orzechy włoskie 1 szkl
  • Masło 10 dag
  • Miód 3 łyzki
  • Cukier 2 łyżki
  • Dodatkowo:
  • dżem z porzeczek niskosłodzony
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Porzeczkowo- grysikowe ciasto

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy trzy placki. Forma 25/36, 180 stopni do 20 minut.

  2. Krem grysikowy:

    Z mleka kaszy i cukru gotujemy krem około 35 minut aż do zgęstnienia, gdy zimny ucieramy z margaryną.

  3. Polewa orzechowa:

    Wszystkie składniki polewy smażymy na patelni przez 15 minut. Gotową polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

  4. Przełożenie:

    Ciasto- dżem-krem- ciasto- dżem- krem-ciasto- polewa orzechowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń