Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Porzeczkowy przekładaniec"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 196
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 196
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Składniki
Porzeczki opłucz, osusz. Kilka gałązek odłóż do dekoracji, resztę oderwij od gałązek. Masło utrzyj z solą i 45 dag cukru na puszystą masę. Potem kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. Dodaj porzeczki. Dobrze wymieszaj ciasto łyżką.
Blachę (34 x 40 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Ciasto wystudź na kratce kuchennej. Potnij na 6 równych pasków o wymiarach 11 x 20 cm każdy.
Paski ciasta posmaruj dżemem porzeczkowym, ułóż jeden na drugim. Lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na godzinę. Twaróg utrzyj ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Wierzch i boki ciasta posmaruj przygotowanym kremem. Odłożone porzeczki skrop syropem cukrowym i oprósz resztą cukru. Udekoruj nimi gotowe ciasto.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ok. 1 godziny. 1 porcja 620 kcal.Źródło: Tina