Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Precelki z Braniewa"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka i cukru. Domieszaj tyle mąki, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go i odstaw w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy. Dołóż żółtka, skórkę cytrynową i zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek miseczki. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj masło. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 24 porcje. Z każdej zrób długi wałeczek. Spleć po dwa wałeczki i uformuj precelki. Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp grubym cukrem.
Piecz po 40 minut w temp. 180 st. Rozetnij i przełóż konfiturą.
ok. 2 godziny i 15 minut, 1 sztuka ok. 240 kcal.Źródło: Tina