Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie potrzebuje podsypywania mąką. Są wyśmienite, mięciutkie, delikatne no i pyszne. Długo zachowują świeżość.
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 30
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 800
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2099
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4098
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 30
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 800
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2099
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4098
Składniki
Wychodzi kilkanaście precli. Polewa. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i sok z cytryny do smaku. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. Rozkruszyć drożdże, wsypać do dołka , zasypać łyżką cukru i zalać 3-4 łyżkami lekko ciepłego mleka. Resztę mleka wymieszać z kefirem. Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 50 cm. Uformować na kształt precla, tak jak na zdjęciu.
Precle ułożyć na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut lub dłużej. Piec przez około 13 minut w temperaturze 180ºC. Precle powinny pozostać jasne, powinny się tylko delikatnie zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu smarujemy je polewą i ewentualnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.