Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie potrzebuje podsypywania mąką. Są wyśmienite, mięciutkie, delikatne no i pyszne. Długo zachowują świeżość.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1242
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457867
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1493
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2299
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 602
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1242
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457867
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1493
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2299
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 602
Składniki
Wychodzi kilkanaście precli. Polewa. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i sok z cytryny do smaku. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. Rozkruszyć drożdże, wsypać do dołka , zasypać łyżką cukru i zalać 3-4 łyżkami lekko ciepłego mleka. Resztę mleka wymieszać z kefirem. Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 50 cm. Uformować na kształt precla, tak jak na zdjęciu.
Precle ułożyć na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut lub dłużej. Piec przez około 13 minut w temperaturze 180ºC. Precle powinny pozostać jasne, powinny się tylko delikatnie zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu smarujemy je polewą i ewentualnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.