Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy efektowny deser walentynkowy musi wiązać się ze spędzeniem w kuchni wielu długich godzin? Nic z tych rzeczy. To proste ciasto z sercem ukrytym wewnątrz idealnie sprawdzi się w roli słodkiego poczęstunku dla ukochanej osoby. Przepis jest tak łatwy, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy na co dzień unikają pieczenia ciast.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 169
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 169
Składniki
Przygotuj czerwone ciasto. Miękkie masło i cukier ubij przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie zacznij dodawać po jednym jajku, stale miksując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie dodaj do nich aromat truskawkowy, oraz barwnik rozpuszczony w mleku. Na samym końcu dodaj do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 7 x 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Gdy czerwone ciasto wystygnie, pokrój je w plastry o grubości około 1 cm. Z każdego z kawałków wytnij serce (doskonale nadadzą się w tym celu foremki do ciastek.
Przygotuj masę na ciemne ciasto. Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku, tak samo jak w przypadku czerwonego ciasta. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodaj do nich mleko, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz mąkę. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.
Keksówkę o wymiarach 7x26 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Na jej spód wylej ok. 1-2 cm warstwę ciasta. Na nich ułóż jedno za drugim serca z czerwonego ciasta. Całość zalej resztą masy na ciemne ciasto, uważając, aby nie przewrócić serc.
Ciasto z sercem piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Podawaj wystudzone. Przed podaniem możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.