Do góry

Desery Przepis na:

Prosta babka na oleju

Prosta babka na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 2631

Dodano:

Odsłon: 4582

Przepyszna klasyczna babka dwukolorowa

Składniki

  • 3 średnie jajka (lub 2 duże)
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 100 ml oleju
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosta babka na oleju

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
    Cały czas miksując dodaj ekstrakt cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej.
    Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką.
    Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao.
    Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
    Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka do szaszłyków.
    Piecz w temperaturze 180°C do suchego patyczka: niska babka – ok. 20 min, wysoka – ok. 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń