Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na ciasto, które świetnie sprawdzi się jako deser na Wielkanocnym stole – babkę pomarańczową. Ciasto jest puszyste, wilgotne i pachnie wręcz zniewalająco. Skórka pomarańczowa i sok, którym nasączymy babkę, wypełni Wasze domy przyjemnym zapachem cytrusów. Jak dla mnie jest to ciasto, którego trzeba spróbować, nie tylko okolicach Wielkanocy.
mikser, keksówka 21 x 10 cm
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 858
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 62
To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest...
Odsłon: 69
Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smaczn...
Odsłon: 88
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w...
Odsłon: 117
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 858
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 62
To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest...
Odsłon: 69
Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smaczn...
Odsłon: 88
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w...
Odsłon: 117
Składniki
Do dużej miski przesiej 220 g mąki tortowej oraz 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek dodaj do mąki niewielką szczyptę soli i przemieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków mące.
Do osobnej, dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i 180 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej, w miarę puszystej masy i oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masła 3 duże jajka, po jednym na raz, za każdym razem łącząc ze sobą zawartość miski przed dodaniem kolejnego jajka.
Wmieszaj do ciasta świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy oraz świeżo startą skórkę z jednej pomarańczy. Na tym etapie masa będzie mocno ziarnista; po dodaniu mąki wszystko się wygładzi.
Dodaj składniki suche w trzech partiach, za każdym łącząc ją z masą przy pomocy sylikonowej szpatułki. Ciasto mieszaj krótko, tylko do chwili, aż suchy proszek przestanie być widoczny. W ten sposób nie przemieszacie ciasta, dzięki czemu gotowa babka będzie pulchna i lekka, a nie ciężka i zbita.
Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej keksówki o rozmiarach 21 x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni i wyrównaj jego wierzch.
Formę z babką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Dokładny czas pieczenia będzie zależał od mocy Twojego piekarnika. Jeśli babka będzie zbyt szybko nabierać koloru, możesz przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw na blat i od razu bardzo gęsto nakłuj patyczkiem do szaszłyków. Za każdym razem wbij patyczek do samego dna. Po nakłuciu babki wylej na nią świeżo wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy. Zalaną sokiem babkę pozostaw w blaszce na około 15 minut do wchłonięcia płynu, a następnie przełóż ją na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Kiedy ciasto jest już wystudzone, przygotuj lukier. Do niewielkiej miski wsyp 100 g cukru pudru, dodawaj po trochę sok z pomarańczy i mieszaj całość do uzyskania gładkiego, w miarę gęstego lukru. Po pierwszej łyżce soku dodaj do lukru również świeżo startą skórkę z połowy pomarańczy. Ja ostatecznie użyłem 2,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku. Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezpośrednio na wystudzoną babkę, lub rozprowadź lukier przy pomocy łyżeczki.
Smacznego!