Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to połączenie smaku gruszki z wnętrzem migdałowo - kokosowym przełamane nutą ostrości od chili i korzenności od cynamonu;) Przepis jest bardzo prosty:)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3575
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 126
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3575
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 126
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę posiekać z miękkim masłem do połączenia składników.
Następnie dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i wyrabiać je rękami do momentu powstania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto kruche zawinąć w folię i wstawić do schłodzenia do lodówki na około 25 minut.
Następnie blat podsypać mąką krupczatką i rozwałkować na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wielkość formy do tarty (o średnicy 25 cm). Wałkiem na wysmarowaną masłem formę przenieść i rozłożyć równomiernie ciasto. Następnie zrobić kilka nakłuć w spodzie, aby nie rósł podczas pieczenia. Pozostawić na chwilę.
Krem migdałowo kokosowy: Mąkę przesiać, a płatki migdałów zmiksować na drobną mączkę. Mączkę migdałową przesiać, dosypać do niej kokos, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie wsypać do masła mączkę migdałową z kokosem i mąkę pszenną. Dokładnie zmiksować i stopniowo dodawać po jednym jajku. Krem przełożyć na spód tarty i równomiernie rozprowadzić. Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Przekroić na pół pionowo i ponacinać do 2/3 długości w plasterki. Połówki gruszek rozłożyć na powierzchni ciasta. Posypać z wierzchu szczyptą cynamonu i chili. Na gruszki nałożyć pozostałą warstwę ciasta kruchego.
Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawić przy uchylonym piekarniku na około 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do wystudzenia. Ps: Tarta gruszkowa smakuje dobrze z sosem zabaione. Życzę smacznego:)