Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciacho z jabłkami

Proste ciacho z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1973

Dodano:

Odsłon: 5559

Bardzo lubię wszelkie wypieki z jabłkami, od ciasteczek po torty. Największą słabość mam do ciast tego typu – prostych, szybkich, aromatycznych i takich, w których jabłka i cynamon grają pierwsze skrzypce.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (1 mały kubeczek)
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Formę o wymiarach około 22x26cm lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

  2. ROBIMY CIASTO
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
    Cukier brązowy łączymy z cynamonem w małej miseczce, odstawiamy.
    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy razem do miski, odstawiamy.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę (powinno nam to zająć około 6-8 minut), a następnie dodajemy kolejno olej, jogurt oraz sól i miksujemy jeszcze przez chwilę, aby połączyć składniki. Odkładamy mikser. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie drewnianą łychą, do momentu pozbycia się wszelkich grudek i powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Gotowe!
    Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy, aby równo się upiekło. Na wierzch wykładamy równomiernie cząstki jabłek. Wystarczy, że wysypiemy je na wierzch, nie musimy ich wciskać, wgniatać i maltretować. Cały urok tego ciacha w tym, że jabłka tworzą mozaikę na powierzchni i są tylko delikatnie zatopione w cieście. Całość posypujemy przygotowanym wcześniej cukrem cynamonowym. Gotowe!

  3. PIECZEMY
    Formę wsuwamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju i ilości użytych jabłek. Proponuję zatem po 50 minutach pieczenia przeprowadzić test „suchego patyczka” (na patyczku wbitym w sam środek wypieku nie powinno być śladu surowego ciasta). Upieczone ciacho studzimy w formie, a następnie przekładamy na talerz lub paterę.

    Możemy wcinać na ciepło, odgrzewać i podawać z lodami lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń