Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ciasteczka z kawałkami czekolady z popularnej amerykańskiej kawiarni? Sekretem przygotowania ich w domu jest upieczenie ich w taki sposób, by były chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach w środku. To prosta i pyszna propozycja na weekendowy przysmak do kawy.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2977
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 52
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2977
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 52
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Do miski dodaj przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przemieszaj wstępnie do równego rozprowadzenia się składników i odstaw.
Do osobnej miski dodaj masło w temperaturze pokojowej i brązowy cukier. Ucieraj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. W trakcie ucierania zbieraj masę ze ścianek szpatułką, by uniknąć kawałków nieroztartego masła.
Do utartego masła dodaj jajko i pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy. Miksuj używając miksera do całkowitego połączenia.
Dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej mąkę – po 2 lub 3 łyżki naraz. Wmieszaj składniki suche w masę za pomocą szpatułki, drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Do gotowej, gęstej masy dodaj kawałki czekolady i rozprowadź równo w cieście.
Poporcjuj ciastka. Używając zwykłej łyżki lub łyżki do lodów odmierzaj kawałki ciasta mniej więcej tej samej wielkości – w moim wypadku każdy kawałek ma około 50 gramów. Z każdego kawałka uformuj kulę i lekko ją spłaszcz. Ciastka po uformowaniu układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
Po uformowaniu ciastek, odłóż je do lodówki na godzinę.
Po upływie godziny wyłóż ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami – urosną w trakcie pieczenia.
Gotowe ciastka piecz w temperaturze 200oC w funkcji góra dół przez 9-10 minut. Ciastka będą gotowe do wyjęcia z piekarnika, gdy ich boki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze miękkie; pozostaw je na blaszce przez 30 minut do wystygnięcia. To istotne, by dokończył się proces pieczenia.
Smacznego!