Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ciasteczka z kawałkami czekolady z popularnej amerykańskiej kawiarni? Sekretem przygotowania ich w domu jest upieczenie ich w taki sposób, by były chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach w środku. To prosta i pyszna propozycja na weekendowy przysmak do kawy.
Do miski dodaj przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przemieszaj wstępnie do równego rozprowadzenia się składników i odstaw.
Do osobnej miski dodaj masło w temperaturze pokojowej i brązowy cukier. Ucieraj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. W trakcie ucierania zbieraj masę ze ścianek szpatułką, by uniknąć kawałków nieroztartego masła.
Do utartego masła dodaj jajko i pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy. Miksuj używając miksera do całkowitego połączenia.
Dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej mąkę – po 2 lub 3 łyżki naraz. Wmieszaj składniki suche w masę za pomocą szpatułki, drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Do gotowej, gęstej masy dodaj kawałki czekolady i rozprowadź równo w cieście.
Poporcjuj ciastka. Używając zwykłej łyżki lub łyżki do lodów odmierzaj kawałki ciasta mniej więcej tej samej wielkości – w moim wypadku każdy kawałek ma około 50 gramów. Z każdego kawałka uformuj kulę i lekko ją spłaszcz. Ciastka po uformowaniu układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
Po uformowaniu ciastek, odłóż je do lodówki na godzinę.
Po upływie godziny wyłóż ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami – urosną w trakcie pieczenia.
Gotowe ciastka piecz w temperaturze 200oC w funkcji góra dół przez 9-10 minut. Ciastka będą gotowe do wyjęcia z piekarnika, gdy ich boki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze miękkie; pozostaw je na blaszce przez 30 minut do wystygnięcia. To istotne, by dokończył się proces pieczenia.
Smacznego!
Bardzo szybkie, tanie i smaczne ciastka z kawałkami czekolady.
Odsłon: 2600
Szybkie i smaczne śniadanie gotowe w kilka minut możesz podawać je z różnymi...
Odsłon: 41
Bardzo smaczna kiełbasa kanapkowa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędz...
Odsłon: 57
Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad z grilla.
Odsłon: 53
Nie masz pomysłu na obiad, polecam gulasz z pieczarkami w aromatycznym sosie,...
Odsłon: 193
Szaszłyki z łososiem są pyszne i kolorowe. Sos na bazie serka śmietankowego i...
Odsłon: 58
Szybkie i smaczne śniadanie gotowe w kilka minut możesz podawać je z różnymi...
Odsłon: 41
Bardzo smaczna kiełbasa kanapkowa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędz...
Odsłon: 57
Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad z grilla.
Odsłon: 53
Nie masz pomysłu na obiad, polecam gulasz z pieczarkami w aromatycznym sosie,...
Odsłon: 193
Szaszłyki z łososiem są pyszne i kolorowe. Sos na bazie serka śmietankowego i...
Odsłon: 58
Składniki
Do miski dodaj przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przemieszaj wstępnie do równego rozprowadzenia się składników i odstaw.
Do osobnej miski dodaj masło w temperaturze pokojowej i brązowy cukier. Ucieraj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. W trakcie ucierania zbieraj masę ze ścianek szpatułką, by uniknąć kawałków nieroztartego masła.
Do utartego masła dodaj jajko i pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy. Miksuj używając miksera do całkowitego połączenia.
Dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej mąkę – po 2 lub 3 łyżki naraz. Wmieszaj składniki suche w masę za pomocą szpatułki, drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Do gotowej, gęstej masy dodaj kawałki czekolady i rozprowadź równo w cieście.
Poporcjuj ciastka. Używając zwykłej łyżki lub łyżki do lodów odmierzaj kawałki ciasta mniej więcej tej samej wielkości – w moim wypadku każdy kawałek ma około 50 gramów. Z każdego kawałka uformuj kulę i lekko ją spłaszcz. Ciastka po uformowaniu układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
Po uformowaniu ciastek, odłóż je do lodówki na godzinę.
Po upływie godziny wyłóż ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami – urosną w trakcie pieczenia.
Gotowe ciastka piecz w temperaturze 200oC w funkcji góra dół przez 9-10 minut. Ciastka będą gotowe do wyjęcia z piekarnika, gdy ich boki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze miękkie; pozostaw je na blaszce przez 30 minut do wystygnięcia. To istotne, by dokończył się proces pieczenia.
Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Placek włoski - prosty przepis na domowe ciasto
Desery
Ciasto króla Oskara
Desery
Tarta migdałowa z rabarbarem
Desery
Ciasto kruche z rabarbarem ,budyniem i bezą
Placek włoski - prosty przepis na domowe ciasto
Proste w przygotowaniu ciasto, które uda się każdemu. Wystarczy odrobina czas...
Odsłon: 22
Ciasto króla Oskara
Szwedzki torcik śmietankowy to wypiek składający się z dwóch warstw migdałowe...
Odsłon: 71