Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe. Na sobotnie śniadanko w sam raz:)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
Robimy zaczyn -drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Łączymy razem: pozostałą mąkę, cukier, jajko, roztopione masło i powstały zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Początkowo jest bardzo kleiste, można dosypać minimalną ilość mąki. Szybko robi się elastyczne i gładkie. Ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto podwoi objętość formujemy z niego małe kuleczki, nadziewamy niewielką ilością dżemu, zlepiamy i układamy w blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie" malujemy " rozbełtanym jajkiem i obsypujemy migdałami. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Na koniec lukier cytrynowy i smacznego!