Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto migdałowe to przysmak, który można przygotować na wiele sposobów. Im więcej jednak będzie w nim migdałów, tym lepiej. Poniżej znajdziesz przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z mąką migdałową, płatkami migdałów i migdałowym likierem amaretto. Jeśli jesteś naprawdę wielkim amatorem migdałów, z powodzeniem możesz dodatkowo wzbogacić je np. o krem migdałowy albo dodać nieco płatków migdałowych do gotowej masy na ciasto przed jego upieczeniem.
Tortownica o średnicy 24 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22625
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44747
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22625
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44747
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Utrzyj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj do masy jaja, śmietanę kremówkę i zmiksuj. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Połącz zawartość obu naczyń i zmiksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj amaretto. Natłuść i oprósz bułką tartą okrągłą formę do ciasta o średnicy około 24-26 cm. Przelej do niej ciasto i obsyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Przygotuj syrop do polania ciasta. Wymieszaj miód z sokiem wyciśniętym z całej cytryny i podgrzewaj przez kilka minut na niskiej mocy palnika, a syrop zgęstnieje.