Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie truskawki i zastanawiacie się, co z nich zrobić? Świetnym pomysłem będzie upieczenie prostego ciasta truskawkowego. Składniki do jego przygotowania powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni.
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 593
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 38
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 241
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 593
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 38
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 241
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie do miski dodajemy olej i wszystko razem energicznie mieszamy.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy szpatułką.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przelewamy do niej surowe ciasto. Na górze układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.