Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste, kruche ciasto z brzoskwiniami z puszki, bezą i prażonymi płatkami miałowymi, doskonałe na weekend, spotkania rodzinne, do herbaty i kawy
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17669
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1780
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15328
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5565
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9063
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17669
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1780
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15328
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5565
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9063
Składniki
ciasto: 1. w misce mieszamy łyżką mąkę i proszek do pieczenia 2. dodajemy pokrojone masło i mieszamy przy pomocy malaksera (końcówka ostry nóż) lub miksera 3. oddzielamy białka od żółtek, białka odkładamy do lodówki 4. dodajemy cukier, żółtka, mleko i mieszamy 5. ciasto przenosimy na stolnicę i szybko zagniatamy rękoma 6. wyrobione ciasto zawijamy w woreczek, folię lub wkładamy do pojemnika, żeby nie wyschło i dajemy na 1 godz do lodówki 7. schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy z małym zapasem na brzeg 8. ciasto wyłóż do nasmarowanej i obsypanej bułką tartą blachy (duża) 9. w cieście robim ydziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku góra-dół 20 min w temp 175 stopni
brzoskwinie: gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy brzoskwinie – wyciągamy z puszki, odsączamy płyn, kroimy w drobną kostkę
beza: 1. w tym czasie przygotujemy bezę: białka ubijamy na dużych obrotach z odrobiną soli 2. gdy piana będzie w połowie ubita zaczynamy dodawać stopniowo cukier i miksujemy dalej do ubicia składników
warstwy ciasta: 1. na podpieczone ciasto wysypujemy równomiernie łyżkę bułki tartej i układamy owoce 2. rozprowadzamy bezę po wierzchu tak by nie dotykała blachy 3. na bezie rozsypujemy płatki migdałowe 4. ciasto podpiekamy na pozycji góra dół przez 15 min w temp 175 stopni, a następnie zmniejszamy temp do 100 stopni i suszymy bezę przez 20 min. 5. ciasto kroimy na kawałki gdy przestygnie