Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste, kruche ciasto z brzoskwiniami z puszki, bezą i prażonymi płatkami miałowymi, doskonałe na weekend, spotkania rodzinne, do herbaty i kawy
ciasto:
1. w misce mieszamy łyżką mąkę i proszek do pieczenia
2. dodajemy pokrojone masło i mieszamy przy pomocy malaksera (końcówka ostry nóż) lub miksera
3. oddzielamy białka od żółtek, białka odkładamy do lodówki
4. dodajemy cukier, żółtka, mleko i mieszamy
5. ciasto przenosimy na stolnicę i szybko zagniatamy rękoma
6. wyrobione ciasto zawijamy w woreczek, folię lub wkładamy do pojemnika, żeby nie wyschło i dajemy na 1 godz do lodówki
7. schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy z małym zapasem na brzeg
8. ciasto wyłóż do nasmarowanej i obsypanej bułką tartą blachy (duża)
9. w cieście robim ydziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku góra-dół 20 min w temp 175 stopni
brzoskwinie:
gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy brzoskwinie – wyciągamy z puszki, odsączamy płyn, kroimy w drobną kostkę
beza:
1. w tym czasie przygotujemy bezę: białka ubijamy na dużych obrotach z odrobiną soli
2. gdy piana będzie w połowie ubita zaczynamy dodawać stopniowo cukier i miksujemy dalej do ubicia składników
warstwy ciasta:
1. na podpieczone ciasto wysypujemy równomiernie łyżkę bułki tartej i układamy owoce
2. rozprowadzamy bezę po wierzchu tak by nie dotykała blachy
3. na bezie rozsypujemy płatki migdałowe
4. ciasto podpiekamy na pozycji góra dół przez 15 min w temp 175 stopni, a następnie zmniejszamy temp do 100 stopni i suszymy bezę przez 20 min.
5. ciasto kroimy na kawałki gdy przestygnie
Łatwy i smaczny deser z sezonowymi owocami. U mnie są to brzoskwinie, ale mog...
Odsłon: 11984
Smakowite i szybkie w wykonaniu ,
Odsłon: 159
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 241
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 107
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 201
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 247
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 241
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 107
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 201
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 247
Składniki
ciasto: 1. w misce mieszamy łyżką mąkę i proszek do pieczenia 2. dodajemy pokrojone masło i mieszamy przy pomocy malaksera (końcówka ostry nóż) lub miksera 3. oddzielamy białka od żółtek, białka odkładamy do lodówki 4. dodajemy cukier, żółtka, mleko i mieszamy 5. ciasto przenosimy na stolnicę i szybko zagniatamy rękoma 6. wyrobione ciasto zawijamy w woreczek, folię lub wkładamy do pojemnika, żeby nie wyschło i dajemy na 1 godz do lodówki 7. schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy z małym zapasem na brzeg 8. ciasto wyłóż do nasmarowanej i obsypanej bułką tartą blachy (duża) 9. w cieście robim ydziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku góra-dół 20 min w temp 175 stopni
brzoskwinie: gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy brzoskwinie – wyciągamy z puszki, odsączamy płyn, kroimy w drobną kostkę
beza: 1. w tym czasie przygotujemy bezę: białka ubijamy na dużych obrotach z odrobiną soli 2. gdy piana będzie w połowie ubita zaczynamy dodawać stopniowo cukier i miksujemy dalej do ubicia składników
warstwy ciasta: 1. na podpieczone ciasto wysypujemy równomiernie łyżkę bułki tartej i układamy owoce 2. rozprowadzamy bezę po wierzchu tak by nie dotykała blachy 3. na bezie rozsypujemy płatki migdałowe 4. ciasto podpiekamy na pozycji góra dół przez 15 min w temp 175 stopni, a następnie zmniejszamy temp do 100 stopni i suszymy bezę przez 20 min. 5. ciasto kroimy na kawałki gdy przestygnie
Przepisy Desery
Desery
deser z domową granolą
Desery
Sernik pieczony na jogurtach
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
deser z domową granolą
Coś na słodko =)
Odsłon: 84
Sernik pieczony na jogurtach
Jest to dosyć ciekawy pomysł na ciasto, gdyż zamiast klasycznego białego sera...
Odsłon: 742