Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Proste ciasto ze śliwkami"

Składniki

  • 20–30 dojrzałych śliwek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanki śmietany 12 proc
  • 1/3 szklanki oleju
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • 50 minut
  • dla 8–10 osób
  • cena ok. 8 zł
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru. Pozostały cukier wsyp do żółtek (zostaw 1–2 łyżeczki – przydadzą się do posypania śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

  2. Stopniowo i delikatnie dodawaj ubitą pianę z białek. Ciasto wlej do formy. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wydryluj. Ułóż je na cieście skórką do dołu, posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

  3. Superporada:

  4. Przejrzałe, ale jeszcze nie zepsute, owoce warto zużyć na nalewki. Miękkie owoce macerujemy w spirytusie rozcieńczonym wodą, twarde w wódce.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń