Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z zagniataniem i długim czekaniem. A efekt końcowy był różny. Ten przepis jest bardzo prosty w dodatku nie zagniatamy ciasta a miksujemy. Do tego dodajemy owoce i obowiązkową kruszonkę :) Wypróbujcie, a z pewnością będziecie zadowoleni.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
Drożdże kruszymy, zasypujemy 2 łyżkami cukru - mieszamy. Zalewamy 1/2 szkl. ciepłego (nie gorącego) mleka, mieszamy i zostawiamy na 10-15 min, aż drożdże się "ruszą". Wsypujemy przesianą mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, wybijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i olej. Całość miksujemy, a następnie wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35 cm). Na ciasto wykładamy śliwki - umyte i przekrojone na pół - skórką do dołu.
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią ciasto. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.