Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dojrzałe banany? To przepis stworzony dla Ciebie! Ciasto bananowe to idealne rozwiązanie na szybki deser w weekend, ale także słodką przekąskę do pracy lub szkoły. Zapisz przepis i wypróbuj na nadchodzący tydzień.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 506
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 151
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 506
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 151
Składniki
Jeśli nie lubisz któregoś z wyżej wymienionych dodatków (czekolada/orzechy/cynamon) możesz go pominąć albo dodać inny smak czekolady lub bakalie np. żurawinę.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Rozpuść masło i ostudź. Banany rozgnieć widelcem, wlej do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Następnie wbij do masy bananowej 2 jajka i wsyp cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszaj.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy i wymieszaj trzepaczką do momentu aż masa będzie jednolita (bez grudek). Na koniec dodaj orzechy, cynamon oraz gorzką czekoladę i wymieszaj łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej masę bananową. Na górę ciasta możesz wyłożyć kilka orzechów – podpieczone w ten sposób smakują wyśmienicie Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 1h, do suchego patyczka*. *Możesz sprawdzić czy ciasto się upiekło poprzez „metodę suchego patyczka”. Patyczek do szaszłyków włóż w najgrubszym miejscu w cieście – jeśli wyjmiesz go i jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli jest mokry – pozostaw ciasto w piekarniku dłużej. Wyłóż ciasto do ostygnięcia na kratce (ok. 2h) i ciesz się smakiem pysznego ciasta bananowego. PS Idealnie smakuje w połączeniu z nutellą lub miodem