Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto na niedzielę - jabłecznik na kruchym cieście według przepisu mojej mamy, czyli niezapomniane smaki z czasów PRL'u. Serdecznie polecam :-)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 292
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 292
Składniki
1. Na stół wysypujemy 2 szklanki mąki, do tego dodajemy 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, trochę mieszamy, robimy dołek, w który wbijamy 5 żółtek, białka odlewamy do osobnej miski, 2 łyżeczki kwaśnej śmietany i kawałki zimnego masła prosto z lodówki. 2 . Następnie siekamy wszystko nożem do połączenia składników. 3. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek, który dzielimy na pół. Jedną część oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki. 4. Drugą część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 21 cm x 25 cm. 5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę ubijamy i gotowe. 6. Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich paczkę cukru waniliowego, dużo cynamonu i mieszamy. 7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy jabłka. Na jabłka wykładamy pianę z białek. A na pianę z białek trzemy ciasto, które wcześniej schowaliśmy do lodówki, na tarce o dużych oczkach. 8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół. 9. Jeszcze gorące oprószamy cukrem-pudrem. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Smacznego :-)