Do góry

Desery Przepis na:

Prosty jabłecznik na kruchym cieście

Prosty jabłecznik na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 599

Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto na niedzielę - jabłecznik na kruchym cieście według przepisu mojej mamy, czyli niezapomniane smaki z czasów PRL'u. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 200 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru (do białek)
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru (do ciasta)
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 jabłka lub więcej
  • cynamon
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Na stół wysypujemy 2 szklanki mąki, do tego dodajemy 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, trochę mieszamy, robimy dołek, w który wbijamy 5 żółtek, białka odlewamy do osobnej miski, 2 łyżeczki kwaśnej śmietany i kawałki zimnego masła prosto z lodówki.

    2 . Następnie siekamy wszystko nożem do połączenia składników.

    3. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek, który dzielimy na pół. Jedną część oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki.

    4. Drugą część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 21 cm x 25 cm.

    5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę ubijamy i gotowe.

    6. Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich paczkę cukru waniliowego, dużo cynamonu i mieszamy.

    7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy jabłka. Na jabłka wykładamy pianę z białek. A na pianę z białek trzemy ciasto, które wcześniej schowaliśmy do lodówki, na tarce o dużych oczkach.

    8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół.

    9. Jeszcze gorące oprószamy cukrem-pudrem. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego :-)






Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń