Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza wersja to wariacja na temat właśnie tego wypieku. Jest to wersja bezglutenowa. W smaku i aromacie nie różni się od domowej, znanej nam z dzieciństwa wersji. Tak naprawdę, aby przygotować taki wypiek, nie potrzeba dużo czasu. Użycie mąk bezglutenowych nie powoduje utraty smaku. Doskonały wypiek na letnie popołudnie.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 87
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 87
Składniki
Masło roztopić wraz z cukrem. Dodajemy kakao. Mieszamy. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzony tłuszcz. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.