Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93939
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2731
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1639
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2320
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93939
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2731
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1639
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2320
Składniki
Zaczyn Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać, cukier, mąkę oraz szklankę ciepłego mleka. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia ------------------------------ Owoce Rabarbar pokroić w kostkę. Zasypać go dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny. ------------------------------ Kruszonka W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta. ------------------------------ Ciasto Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( ok. 30 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 40 minut bez termoobiegu.