Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątkowo smaczne, puszyste i mięciutkie jak puszek. Raz spróbujecie pączki z tego przepisu to będziecie do niego często wracać. Do smażenia pączków czyli czy smażycie na oleju czy na smalcu włóżcie połowę dużego obranego ziemniaka lub mały ziemniak. Zobaczycie zmiany podczas pieczenia. Polecam
miska, głęboki talerz, widelec, garnek, ręcznik papierowy,
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1814
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18592
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6711
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1179
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1814
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18592
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6711
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1179
Składniki
Składniki w temperaturze pokojowej. Szklanka o poj. 250 ml. Do głębokiego talerza rozkruszyć drożdże, zasypać połową cukru oraz 2 - 3 łyżkami mąki. Odłożyć do wyrośnięcia aż drożdże zaczną pracować. Mleko podgrzać z pozostałym cukrem , masłem oraz margaryną Kasia. Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, żółtka, wyrośnięty zaczyn wymieszać, dodać podgrzane letnie mleko, zapach rumowy oraz ocet albo spirytus. Wyrabiać ciasto drożdżowe , wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone, będzie odchodzić od rąk i ścianek miski. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę rozciągnąć, zakryć ścierką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nie wałkować tylko rozciągać i wycinać szklanką koła, każde koło brać na rękę , rozłożyć jeszcze lekko i nakładać porcję marmolady ( u mnie tak 1 łyżeczka czasami trochę więcej ), zlepiając brzegi i formować w rękach kulki tworząc pączki. Ponownie zakryć ścierką i odłożyć jeszcze na 15 - 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Tłuszcz do smażenia mocno rozgrzać wkładając do środka obrany ziemniak. Do dobrze rozgrzanego tłuszczu wkładamy po kilka pączków i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gdyby pączki się za szybko smażyły zmniejszyć moc palnika. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
Ciasto gotowe do wykrawania pączków.
Pączki odłożone do wyrośnięcia.
Pączki po usmażeniu i oprószeniu cukrem pudrem gotowe do podania.