Do góry

Desery Przepis na:

Prosty sernik z mlekiem w proszku

Prosty sernik z mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 52912

Dodano:

Odsłon: 7419

W zasadzie nie przepadam za sernikami, jednak ten podbił moje serce, nie tylko smakiem ale i łatwością przygotowania. To nie więcej niż 30 minut. Przepis na to przepyszne ciasto pochodzi z bloga Joasi slodkoslodka.pl, który serdecznie polecam. Co i jak w opisie poniżej.

Składniki

  • 1 paczka herbatników (21 sztuk)
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g.)
  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosty sernik z mlekiem w proszku

Przygotowanie

  1. Blaszkę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.



    Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.



    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.



    Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.



    Masę wylewamy na herbatniki.



    Na dużą blachę wlewamy wodę. Na nią wkładamy blaszkę z ciastem i zapiekamy około 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, przykrywamy ciasto folią aluminiową.



    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń