Do góry

Desery Przepis na:

Prosty tort kawowy z owocami leśnymi

Prosty tort kawowy z owocami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 592

Dodano:

Odsłon: 4700

Biszkopt przełożony kremem z dodatkiem kawy i frużeliną. Lekki, delikatny i puszysty, nie jest też zbyt słodki. Tort jest bardzo prosty do zrobienia, nie ma w nim dużo elementów, ale smak jest wyśmienity.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Frużelina:
  • ok. 350 g mieszanki owocowej (użyłam mrożonej: truskawki, porzeczki, maliny i wiśnie)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka żelatyny
  • Krem kawowy:
  • 600 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 70 ml espresso (jeśli rozpuszczalna to 2-3 łyżeczki)
  • łyżeczka żelatyny
  • Nasączenie:
  • 70 ml espresso (lub innej kawy)
  • opcjonalnie 2 łyżki amaretto/likieru kawowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prosty tort kawowy z owocami leśnymi

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na wolnych obrotach wmieszać przesiane mąki. Piec w tortownicy o średnicy ok. 20 cm w 170 °C przez 40 minut. Opuścić na podłogę i zostawić do ostygnięcia.

  2. Frużelina:
    Owoce zagotować w rondelku z cukrem i gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do owoców, energicznie mieszać. Po zagotowaniu i zgęstnieniu zdjąć z palnika. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

  3. Krem kawowy:
    W gorącej kawie rozpuścić żelatynę, zostawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić, w trakcie dodawać cukier puder. Dodać serek mascarpone i ostudzoną kawę. Zmiksować na gładki krem.

  4. Składanie tortu:
    Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu, położyć jeden z blatów. Kilka łyżek kremu odłożyć do ozdoby. Nasączyć biszkopt połową kawy z alkoholem. Wyłożyć 1/3 kremu. Polać częścią frużeliny. Położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu na wierzchu, a resztą kremu obtoczyć boki tortu. Odłożoną częścią kremu można zrobić na torcie różyczki lub ozdobić inaczej, według uznania. Wylać frużelinę na wierzch, posypać płatkami czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń