Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy istnieją pralinki orzechowe bez grama cukru? Trudno kupić takie w sklepach, ale można przygotować je samodzielnie! Taka przekąska bez cukru to marzenie każdej osoby na diecie ketogenicznej. Domowe pralinki zawierają sporo tłuszczu, ale węglowodany występują w nich w śladowej ilości. Źródłem słodyczy jest erytrytol – poliol o zerowym indeksie glikemicznym i wartości energetycznej na poziomie 0,2-0,4 kcal na gram.
Forma 15x20 cm lub dowolna foremka do kostek lodu
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Wyłóż folią spożywczą pojemnik o wymiarach około 15x20 cm (tak, by folia wystawała poza jego brzegi).
Zmiel migdały na proszek, a erytrytol – na puder.
Roztop olej kokosowy. Przestudź.
Wymieszaj do połączenia składników 150 g oleju kokosowego i kakao. Dosłodź do smaku erytrytolem. Około połowę uzyskanej masy przelej do pojemnika i wstaw na około 2 godziny do lodówki.
Połącz połowę oleju z masłem z nerkowców. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mączkę migdałową i wymieszaj ponownie na gładką masę. Dosłodź erytrytolem.
Przełóż masę orzechową do pojemnika i wyrównaj jej powierzchnię. Na wierzchu rozprowadź resztę masy kakaowej (jeśli zdążyła stężeć, lekko ją upłynnij). Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Pociągając za folię, wyjmij blok orzechowy z pojemnika. Poczekaj, aż ogrzeje się na tyle, by można go kroić. Pokrój nożem w kostkę lub – jeśli wolisz – użyj foremki (np. do kostek lodu), która pozwoli ci przygotować fantazyjne pralinki.