Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy istnieją pralinki orzechowe bez grama cukru? Trudno kupić takie w sklepach, ale można przygotować je samodzielnie! Taka przekąska bez cukru to marzenie każdej osoby na diecie ketogenicznej. Domowe pralinki zawierają sporo tłuszczu, ale węglowodany występują w nich w śladowej ilości. Źródłem słodyczy jest erytrytol – poliol o zerowym indeksie glikemicznym i wartości energetycznej na poziomie 0,2-0,4 kcal na gram.
Forma 15x20 cm lub dowolna foremka do kostek lodu
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105570
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5919
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105570
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5919
Składniki
Wyłóż folią spożywczą pojemnik o wymiarach około 15x20 cm (tak, by folia wystawała poza jego brzegi).
Zmiel migdały na proszek, a erytrytol – na puder.
Roztop olej kokosowy. Przestudź.
Wymieszaj do połączenia składników 150 g oleju kokosowego i kakao. Dosłodź do smaku erytrytolem. Około połowę uzyskanej masy przelej do pojemnika i wstaw na około 2 godziny do lodówki.
Połącz połowę oleju z masłem z nerkowców. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mączkę migdałową i wymieszaj ponownie na gładką masę. Dosłodź erytrytolem.
Przełóż masę orzechową do pojemnika i wyrównaj jej powierzchnię. Na wierzchu rozprowadź resztę masy kakaowej (jeśli zdążyła stężeć, lekko ją upłynnij). Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Pociągając za folię, wyjmij blok orzechowy z pojemnika. Poczekaj, aż ogrzeje się na tyle, by można go kroić. Pokrój nożem w kostkę lub – jeśli wolisz – użyj foremki (np. do kostek lodu), która pozwoli ci przygotować fantazyjne pralinki.