Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeskie cisato przekładane masą grysikową i powidłem. Najlepsze po ok. 2 dniach od przełożenia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22401
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14308
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4436
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43465
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 513
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22401
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14308
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4436
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43465
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 513
Składniki
Miód podgrzać z margaryną tak, żeby się rozpuściła, wytudzić. Mąkę, cukier, sodę, żółtka jajek oraz wystudzoną margarynę z miodem zagnieść razem na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, a gdy zbyt miękkie trochę więcej mąki. Ciasto podzielić na 3 części, każdy placek piec osobno w brytfannie wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Piec krótko ok. 10 min. żeby nie było zbyt spalone.
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę mannę i ugotować grysik, wystudzić. Masło utrzeć dodawać stopniowo wystudzony grysik oraz sok z cytryny. Jeśli masa jest mało słodka dodać trochę cukru pudru.
Pierwszy placek wysmarować powidłami dość grubo, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę grysikową i trzeci placek. Dowolnie udekorować. Ja proponuję polewę własnej roboty: 1/3 kostki margaryny zagotować z 3 łyżkami wody, 5 łyżkami cukru, 2 łyżkami kakao (mieszać energicznie aż składniki się połączą w jednolitą masę).