Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kategorii łatwych i pysznych. Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto jest fantastyczne, to świetny sposób na niedzielny deser.
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 3139
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 369
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 3139
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 369
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Powstały budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając do uzyskania gładkiej masy. Blachę o wymiarach około 30x25cm wyłożyć herbatnikami. Ciastka posmarować cienko powidłami. Odłożyć 3 łyżki masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Znów posmarować je powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą. Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru i udekorować ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.