Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kategorii łatwych i pysznych. Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto jest fantastyczne, to świetny sposób na niedzielny deser.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12271
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5671
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12271
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5671
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Powstały budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając do uzyskania gładkiej masy. Blachę o wymiarach około 30x25cm wyłożyć herbatnikami. Ciastka posmarować cienko powidłami. Odłożyć 3 łyżki masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Znów posmarować je powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą. Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru i udekorować ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.