Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec jabłkowo-budyniowy.

Przekładaniec jabłkowo-budyniowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2847

Dodano:

Odsłon: 1681

Wykwintny wypiek o wyjątkowym smaku.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • Masa budyniowa : 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • Masa orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • Dodatkowo:
  • słoik prażonych jabłek
  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przekładaniec jabłkowo-budyniowy.

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto ( ciasto jest dosyć klejące więc należy podsypywać mąką ). Ciasto podzielić na 3 części.
    2 placki upiec osobno i pozostawić do wystudzenia.

  2. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z cukrem i miodem. Gdy zacznie się gotować dodać posiekane orzechy i pozostawić na gazie ok 5 min. ciągle mieszając. Zestawić z ognia i lekko ostudzić. Surowe ciasto ( 3 placek ) posmarować masą orzechową i wstawić do piekarnika 180 st . na ok 10-15 min.

  3. W międzyczasie ugotować budyń ( w 1/2 szkl. mleka rozpuścić obie mąki i wlać do 1/2 szkl. gotującego mleka ). Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać zimny budyń. Ucierać do całkowitego połączenia składników.

  4. Jabłka wyłożyć do rondelka i zagotować, a następnie wsypać galaretkę. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

  5. Ciasto układać w kolejności :
    -placek
    -masa jabłkowa
    -placek
    -masa budyniowa
    -placek z orzechami.

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń