Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki i biszkopt to idealne połączenie. Słodycz przełamana jest delikatną kwasowością. Zobacz przepis na przekładaniec z musem truskawkowym, który możesz zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.
Do tego przepisu skorzystaj z tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2166
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 132
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2166
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 132
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera aż piana będzie sztywna. Powoli dodawaj po jednym żółtku i dosypuj cukier. Zmiksuj całość do połączenia składników.
Mąkę przesiej wraz z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj do masy i krótko wymieszaj szpatułką. Nie można długo miksować, aby nie napowietrzać masy, wystarczy tylko chwila.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli korzystasz z rantu, wyłóż go na blachę do pieczenia. Przełóż ciasto, wyrównaj i piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.
Teraz zrób masę truskawkową. Owoce zmiksuj według uznania. Przelej do małego garnka i delikatnie podgrzej. Galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody dokładnie mieszając, a następnie dodaj do truskawek. Całość wymieszaj, chwilę podgrzewaj i odstaw do stężenia.
Ciasto podziel na dwie lub trzy części, w zależności od tego, jak ma wyglądać Twój wypiek. Najlepiej zrób to ostrym nożem lub żyłką do biszkoptu. Kiedy mus truskawkowy będzie tężeć, wylej go na poszczególne warstwy biszkoptu. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną, lukrem albo owocami, w zależności od upodobań.