Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec z orzechami

Przepis dnia 2012-06-16
Przekładaniec z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 35694

Kruche ciasto najlepsze dopiero po dwóch dniach ...mniam

Składniki

  • Ciasto: 25 dkg mąki tortowej
  • 25 dkg mąki krupczatki
  • 12 dkg cukru pudru , 1 kostka margaryny bielskiej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 5 łyżek śmietany
  • Piana na placki:6 białek
  • 15 dkg orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • dodatkowo 2 powidła śliwkowe
  • Krem:1 i 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 1 łyzka mąki pszennej
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • Bakalie:czekolada gorzka , suszone morele , rodzynki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Przekładaniec z orzechami

Przygotowanie

  1. Ciasto:ze wszystkich skł wyrobic ciasto (mąka , cukier , proszek do pieczenia , amoniak wymieszany wczesniej ze smietaną . Po wyrobieniu podzieli na 2 równe częsci.Włoży do dwóch blaszek i każde posmarowac powidłem i odstawic

  2. Wierzch placków :z białek ubic pianę na sztywno dodac cukier , orzechy.Tak przygotowaną pianę podzielic na połowę i posmarowac obydwa placki posmarowane powidłem .Piekarnik nagrzac na 180 stopni i upiec 25-30 min

  3. Krem: 1 szkl mleka zagotowac z cukrami , pozostałe pół szkl mleka połączyc z mąkami i żółtkami , gdy mleko zacznie sie gotowac dodac resztę skł i ugotowac budyń . Schłodzic.Masło utrzec i dodac do niego zimny krem połaczyc i gotowe.Dodac bakalie(czekoladę drobno pokroic)

  4. Placek przełożyc masą , posypac pudrem i po 2 dniach pałaszowac ...smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ecik 12 czerwca 2012 Mam pytanie-czy do ciasta nie trzeba dodać żadnych jajek czy tłuszczu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 12 czerwca 2012 Bardzo podoba mi się to ciacho , ode mnie 5 . Tylko jak przetrwać te 2 dni :))) Pozdrawiam Cię cieplutko :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 12 czerwca 2012 Robię bardzo podobny, ale do masy dodaję capucino orzechowe w proszku, to prawdziwa pychotka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń