Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto, niezbyt trudne w wykonaniu. Przepis pochodzi z książki chyba każdemu znanej "103 ciasta Siostry Anastazji" :)
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 22 dag margaryny
- 18 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 6 żółtek
Wsypać mąkę na stolnicę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać resztę składników, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- galaretka agrestowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z cukrem. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masa kokosowa:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos i delikatnie wymieszać.
Masa orzechowa:
- 4 jajka
- 12 dag mielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
(układamy wszystko "surowe", oprócz podsmażonych jabłek)
pół ciasta kruchego - masa jabłkowa - masa kokosowa - masa orzechowa - druga część ciasta kruchego.
Piec w całości w temp. 180 stopni około 30 minut.
smaczne, rewelacyjnie pasują do kawy, proste w przygotowaniu, ulubione przez...
Odsłon: 80811
Drugie ciasto mojego autorstwa na tegoroczne święta. Piernik.. Nie przepadam...
Odsłon: 10981
Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, k...
Odsłon: 37
Wiosna na talerzu :) Zielona zupa z brokułami, bobem, groszkiem cukrowym i sz...
Odsłon: 92
Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, k...
Odsłon: 37
Wiosna na talerzu :) Zielona zupa z brokułami, bobem, groszkiem cukrowym i sz...
Odsłon: 92
Składniki
Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki - 22 dag margaryny - 18 dag cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 6 żółtek Wsypać mąkę na stolnicę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać resztę składników, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części.
Masa jabłkowa: - 1 kg jabłek - 1 łyżka cukru - galaretka agrestowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z cukrem. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masa kokosowa: - 6 białek - 1 szklanka cukru - 20 dag wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos i delikatnie wymieszać.
Masa orzechowa: - 4 jajka - 12 dag mielonych orzechów - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka bułki tartej - 1 łyżka kakao - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia: (układamy wszystko "surowe", oprócz podsmażonych jabłek) pół ciasta kruchego - masa jabłkowa - masa kokosowa - masa orzechowa - druga część ciasta kruchego. Piec w całości w temp. 180 stopni około 30 minut.
Przepisy Desery
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Desery
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Desery
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
3-bit bez pieczenia
Popularne batony 3 Bit to kompozycja smaków, w której łatwo się „zakochać”. J...
Odsłon: 213
Tort Bailey's
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru B...
Odsłon: 1270