Do góry

Desery Przepis na:

Przekładany bananowiec

Przekładany bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 2310 Ocena: 14630

Dodano:

Odsłon: 3061

Smaczny, słodki i przyjemny placek do kawki.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Margaryna 20 dag
  • Cukier 2 szklanki
  • Jajka 3 szt.
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Płatki owsiane górskie 1 szklanka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Rodzynki 1 szklanka
  • Aromat waniliowy 1 szt.
  • Banan dobrze dojrzały 7 szt.
  • Składniki na masę bananową:
  • Banan dojrzały 3 szt.
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Śmietanka kremówka 30% ½ litra
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Śmietanka fix 2 opakowania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie masy bananowej:
    Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixami, po czym dodać banany i wymieszać
    Wykonanie ciasta:
    Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno jajka, mąkę, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki, aromat i rozgniecione widelcem obrane banany i dokładnie mieszamy. Blachę 30x30 dobrze posmarować tłuszczem, wylać ciasto i starannie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Ciasto przed pieczeniem możemy posypać cynamonem i cukrem, utworzy się wtedy chrupiąca skórka. Po upieczeniu placek ostudzić, przekroić wzdłuż, przełożyć przygotowaną masą bananową, schłodzić w lodówce i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń