Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z dawnych lat. Najlepiej smakuje z agrestem, wiśniami lub czarną porzeczką.
Forma 30 cm x 25 cm
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 34
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 518
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 184
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 318
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 83
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 34
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 518
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 184
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 318
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 83
Składniki
Mąkę pszenną przesiać. Dodać proszek do pieczenia, zimne masło, 5 łyżek cukru pudru, 5 żółtek i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i większą włożyć do woreczka foliowego. Do mniejszej części dodać kakao i zagniatać aż powstanie gładkie, kakaowe ciasto. Także włożyć do woreczka. Ciemne ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, a jasne do zamrażarki. Schłodzone jasne ciasto rozłożyć na dnie formy. Na cieście ułożyć owoce. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Pianę przełożyć na owoce. Ciemne ciasto wyjąć z lodówki, urywać kawałeczki i układać na pianie z białek. Ciasto piec ok. 45-50 minut. w temp. 180C.