Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z dawnych lat. Najlepiej smakuje z agrestem, wiśniami lub czarną porzeczką.
Forma 30 cm x 25 cm
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1788
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 56
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1788
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 56
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 149
Składniki
Mąkę pszenną przesiać. Dodać proszek do pieczenia, zimne masło, 5 łyżek cukru pudru, 5 żółtek i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i większą włożyć do woreczka foliowego. Do mniejszej części dodać kakao i zagniatać aż powstanie gładkie, kakaowe ciasto. Także włożyć do woreczka. Ciemne ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, a jasne do zamrażarki. Schłodzone jasne ciasto rozłożyć na dnie formy. Na cieście ułożyć owoce. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Pianę przełożyć na owoce. Ciemne ciasto wyjąć z lodówki, urywać kawałeczki i układać na pianie z białek. Ciasto piec ok. 45-50 minut. w temp. 180C.