Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na deser lodowy o smaku żurawiny

Przepis na deser lodowy o smaku żurawiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 230

Dodano:

Odsłon: 139

Przepis na deser lodowy powstał w zupełnie przypadkowy i spontaniczny sposób. Jak zawsze w lodówce mam mleko i śmietankę, tak na wszelki wypadek gdyby przyszło mi coś do głowy. Tak też było i tym razem, dostałam słoiczek konfitury z żurawiny i właściwie przepis na deser napisał się sam. No, plus kilka moich dodatków

Składniki

  • 250 ml - Mleko 3,2 %
  • 250 ml - śmietanka 30% lub 36%
  • 50 g - cukier
  • 1 sztuka - pomarańcza
  • 4 czubate łyżki konfitury z żurawiny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przepis na deser lodowy o smaku żurawiny

Przygotowanie

  1. Samo przygotowanie deseru lodowego jest bardzo proste i tak właściwie dosyć szybkie. Gotowa konfitura zresztą bardzo ułatwia sprawę.

    Najpierw rozpuszczamy cukier w mleku. Ja to chyba już z przyzwyczajenia, wykonuję w kąpieli wodnej. Czyli w jakimś mniejszym garnku nałożonym na większym z wrzącą wodą. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowe mleko odstawiamy do wystudzenia.

    Do mleka dodajemy konfiturę i pomarańczę, podzieloną na cząstki. Całość dokładnie miksujemy lub blendujemy. Jeśli uznacie to za konieczne możecie dosłodzić. Ja nie lubię bardzo słodkich lodów, więc nie dodaję.

    Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem jednej łyżki cukru w jakimś wysokim naczyniu. Nie ubijajcie jej za długo, bo dzisiaj dwa razy przesadziłam i przebiłam. Ubitą śmietanę dodajemy do naszego mleka z żurawiną i mieszamy albo miksujemy.

    Odstawiamy do zmrożenia. Kilkakrotnie co pół godziny wyciągamy i mieszamy, żeby się zrobiły puszyste. Po kilku godzinach lody będą gotowe.

    Deser możemy podać posypaną tartą czekoladą, ja dodatkowo do dekoracji użyłam soku malinowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń