Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na sernik marcepanowy"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Składniki
Ciasto: Mąkę pszenną mieszam z ziemniaczaną, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaję zmielone migdały, żółtka, śmietanę i zagniatam jednolite ciasto. Zawijam je w folię, wkładam do lodówki na 20 minut. Wykładam pergaminem tortownicę (o średnicy 26 cm) i rozkładam ciasto na jej dnie.
Masa: Zmielony twaróg miksuję z jajkami, cukrem i masłem. Dodaję śmietankę i budyń rozpuszczony w mleku. Ścieram na tarce schłodzony marcepan, łączę go z masą, delikatnie mieszam, wylewam na kruchy spód.
Ciasto piekę 20 min w temp. 180°C, zmniejszam ją do 160°C i piekę jeszcze 30 min. Studzę, uchylając drzwiczki piekarnika.
Polewa: Marcepan rozdrabniam, roztapiam na małym ogniu. Mieszam ze śmietanką, następnie rozprowadzam polewę na serniku łopatką i dekoruję go.Źródło: Kobieta i życie