Do góry

Desery Przepis na:

Przepyszna tarta ze śliwkami

Przepyszna tarta ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5691

Dodano:

Odsłon: 1027

Doskonała tarta ze śliwkami bez dodatku cukru!

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przepyszna tarta ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować ciasto.

  2. Ciasto:

    Potrzebujemy 300g mąki orkiszowej, 150g masła (powinno być chłodne), 1 jajko i 1 łyżkę miodu. Masło warto pokroić w plastry, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko zagniatamy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Dzielimy na nierówne części w proporcji 3:1. Obie osobno zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki. Większą na 15 minut, mniejszą na pół godziny.

  3. Nadzienie:

    Śliwki kroimy w drobne kawałki. Do miski wbijamy dwa żółtka, dodajemy dwie spore łyżki miodu (jeśli jest płynny to więcej) i dodajemy łyżeczkę cynamonu. Wszystko mieszamy rózgą do momentu aż sos będzie gładki.

  4. Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki. Posypujemy blat lub stolnicę mąką i wałkujemy ciasto a następnie wykładamy nim formę. Wysypujemy pokrojone śliwki i polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch ścieramy (na grubych oczkach) mniejszą zamrożoną część ciasta.
    Pieczemy przez 35-40 minut w 180C.

  5. Krem mascarpone:

    Do miski wbijamy żółtko, dodajemy jedną łyżkę miodu i ucieramy rózgą, następnie powoli dodajemy mascarpone i ucieramy do momentu, aż powstanie gładki krem.

  6. Ciasto podajemy po wystygnięciu wraz z kremem.

    Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 01 sierpnia 2016 Ciekawym smaku z mąką orkiszową. Dla mnie duży plus ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 01 sierpnia 2016 Bardzo lubię ciasta ze śliwkami,tarta wygląda przesmacznie:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń