Do góry

Desery Przepis na:

Przepyszne ciasteczka

Przepyszne ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 402

Świetne, lekko chrupiące ciastka. Z podanych proporcji wychodzi nich całkiem sporo. Można je obtoczyć w migdałach, czekoladzie, wiórkach kokosowych, sezamie czy orzechach i za każdym razem będą miały nieco inny smak. Bardzo, bardzo serdecznie polecam.

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko i 1 żółtko (temperatura pokojowa)
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 70 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki migdałów
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce. Migdały zmielić na drobno. Do miski przełożyć pokrojone na kawałki masło. Dodać jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucierać mikserem, aż do połączenia składników. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać. Na końcu wlać olej i połączyć go z całą masą. Ciasto musi być lekko klejące i bez trudu powinno się z niego robić kuleczki. Gdyby było za rzadkie dosypać nieco mąki. Kuleczki obtaczać w zmielonych migdałach i czekoladzie.
    Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach. Jest to konieczne, gdyż w czasie pieczenia ciastka ulegają spłaszczeniu.

  2. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 15-17 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń