Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przerażające naleśniki to szybka i prosta w wykonaniu przekąska na Halloween. Łączy w sobie uwielbiane przez dzieci naleśniki z lekką kwaskowatością dżemu porzeczkowego i słonością masła orzechowego. No i ta słodycz przerażających oczu!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Przygotuj naleśniki. Masło rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką konsystencję. Ciasto będzie gęstsze od klasycznego naleśnikowego, ale takie ma być. Rozgrzej patelnię. Smaż dość grube naleśniki, o grubości ok. 2 cm. Odkładaj je na bok do wystudzenia. Każdego naleśnika posmaruj warstwą masła orzechowego, a następnie dżemu. Połóż na nim banana i ciasno zwiń. Ruloniki pokrój na plastry o grubości ok. 3 cm i nabij na patyczki od szaszłyków po dwie sztuki.
Przygotuj dekorację. Cukier puder wsyp do małej miseczki i zalej wodą oraz sokiem z cytryny. Lukier będzie bardzo gęsty. Przełóż 2/3 do strzykawki i zrób na bananach kleksy będące białkami. Do pozostałej części lukru dodaj czarny barwnik. Tak samo przenieś lukier do strzykawki i wykonaj źrenice. Cienką igłę lub szpilkę zanurz w czerwonym barwniku i przeciągnij kilkukrotnie po kleksach białego lukru, tworząc żyłki. Przerażające naleśniki podawaj po całkowitym zastygnięciu lukru.