Do góry

Desery Przepis na:

Prześniak - ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym

Prześniak - ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2520

Dodano:

Odsłon: 488

To jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe.

Składniki

  • średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg
  • 5 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 2 jajka rozm. L
  • 3/4 szkl. wody ciepłej
  • 1/4 szklanki maku
  • 1 łyżka cukru do zaczynu
  • Do posmarowania ciasta:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru.

    Obrałam i starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam mak. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody do ciasta.

    Zagniotłam ciasto. Wyrabia się je dość ciężko.
    Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze.... toż ci zagadka (???!!!)

    Nie dodawałam cukru do ciasta, tylko troszkę do zaczynu. Burak cukrowy ma w sobie tyle cukru, że naprawdę nie trzeba ciasta słodzić.

    Piekłam ciasto w 200 stopniach do 2 godzin w formie 24x35 cm.

  2. Skórka ma być brązowa i wyjdzie chrupka, jeśli posmarujemy placek rozkłóconym jajkiem z mlekiem przed pieczeniem.

    Proponuję porozmawiać z jakimś gospodarzem jesienią, by sprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość. No może czasami trafić się jakiś zagubiony na środku drogi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 25 listopada Miałam okazję kilka razy w życiu jeść ciasto z burakiem cukrowym. Czy był to dokładnie taki przepis? Nie wiem bo było to w dzieciństwie, kiedy żyła moja ciocia, która buraka cukrowego przerabiała na różne cuda /robiła min. coś w rodzaju miodku/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 23 listopada A ja mieszkam w takim rejonie,że buraków cukrowych ci u nas dostatek i prześniaka mogę zrobić

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

catha 21 listopada Nigdy nie widziałam takiego ciasta, ale czemu nie? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 listopada Bardzo ciekawy przepis, u dziadków uprawiali buraki ale szkoda , ze takiego ciasta nie robili.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 21 listopada Dla mnie to zupełna nowość, ale kradnę przepis. Następnym razem jak będę na targu to popytam o buraka cukrowego (czytając twój przepis uświadomiłam sobie że nigdy takiego nie widziałam na żywo!).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 listopada Ciekawe ciasto,pierwszy raz słyszę o takim:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 21 listopada Dla mnie nowość,wygląda kusząco i bardzo apetycznie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń