Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5513

Dodano:

Odsłon: 37445

Piankowy przekładaniec, prawdziwa bomba kaloryczna :) Dość czasochłonne ale raz na jakiś czas warto zrobić takie małe co nieco do kawki :)

Składniki

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 galaretki wiśniowe bądź jakiekolwiek inne dowolne + 750ml. przegotowanej wody
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ptasie mleczko

Przygotowanie

  1. Galaretkę cytrynową rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.
    Gdy przestygnie zmiksować ją z połową puszki mleka. Jeśli będzie się wydawała masa mało kwaskowata w smaku dodać wyciśnięty sok w 1 cytryny.
    Wlać do formy (podłużnej wąskiej keksówki) i wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia!

    Galaretki rozpuścić w 750ml. przegotowanej wody

    Wystudzoną galaretkę podzielić na 3 porcje i pierwszą wylać na masę cytrynową, odstawić do całkowitego stężenia na jakiś czas do lodówki


  2. Kakao wsypać do 1 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
    4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kakao zmiksować z połową puszki mleka, dodać żelatynę dokładnie wymieszać i wylać kolejną warstwę.
    Wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
    Wylać drugą porcję galaretki i do lodówki

    Pozostałą żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody i zmiksować z całą puszką mleka. Odstawić do lodówki.

    Na koniec ostatnia porcja galaretki.

    - Całość odstawić na kilka godz. do lodówki

    Wykładanie takiego deserku z keksówki jest dość kłopotliwe zwłaszcza pierwsze kawałki ale kolejne idą bez żadnych większych problemów :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń