Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszło mi coś takiego. I udało się. Zniknęły w oka mgnieniu. Lekka pianka o winnym smaku w przepysznej chrupiącej skorupce. Polecam.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117246
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8078
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3029
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1710
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1357
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117246
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8078
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3029
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1710
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1357
Składniki
Ciasto filo tniemy na małe kwadraty. U mnie wyszło 7 pasów i każdy pas na 4 kwadraty. Każdy płat ciasta smarujemy połączonym mlekiem, wodą i olejem. Składamy 7 warstw ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki na babeczki. Formujemy miseczkę. Pieczemy około 20 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy w 200ml schłodzonego mleka dodajemy mleko kokosowe i tężejącą galaretkę i nadal ubijamy, aż do uzyskania gładkiej, puszystej, jednolitej masy.
Wystudzone miseczki napełniamy masą i dekorujemy. U mnie kawałek ananasa, pokruszone orzechy i przyprószone Puchatkiem. Odstawić na 1-2 godziny do pełnego stężenia masy i gotowe.