Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszło mi coś takiego. I udało się. Zniknęły w oka mgnieniu. Lekka pianka o winnym smaku w przepysznej chrupiącej skorupce. Polecam.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Ciasto filo tniemy na małe kwadraty. U mnie wyszło 7 pasów i każdy pas na 4 kwadraty. Każdy płat ciasta smarujemy połączonym mlekiem, wodą i olejem. Składamy 7 warstw ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki na babeczki. Formujemy miseczkę. Pieczemy około 20 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy w 200ml schłodzonego mleka dodajemy mleko kokosowe i tężejącą galaretkę i nadal ubijamy, aż do uzyskania gładkiej, puszystej, jednolitej masy.
Wystudzone miseczki napełniamy masą i dekorujemy. U mnie kawałek ananasa, pokruszone orzechy i przyprószone Puchatkiem. Odstawić na 1-2 godziny do pełnego stężenia masy i gotowe.